In de 17de eeuw, tijdens de bezetting van het eiland Okinawa door de clan van de Tsatsuma Samurai en later onder het bewind van opeenvolgende koningen, was het dragen van blanke wapens (Katana, Tantos, zwaarden en andere) verboden.

Tijdens deze periodes van dreiging en onrust, ontwikkelde de lokale bevolking daarom gevechtstechnieken op basis van alledaagse voorwerpen waaronder landbouwwerktuigen.

In de loop der jaren verminderde het gebruik van deze gevechtstechnieken, en werden ze ook bijna niet meer aangeleerd. 

Omdat deze oude kennis verloren dreigde te gaan nam Meester Taira Shinken aan het eind van de 19de eeuw het initiatief om alle technieken van meesters binnen en buiten Okinawa onder te brengen in een enkel school.  

Zijn leerling, Meester Masahiro Nakamoto, 10de Dan (Hanshin), en afstammeling van Meester Matsumura Sokun (oprichter van de Shorin Ryu stijl) stichtte vervolgens de "vereniging voor behoud van traditionele Okinawa Kobudo", waarvan hij tevens voorzitter is. In 2013 werd hij gehuldigd als ‘levende culturele schat’ voor zijn kennis van de traditionele krijgskunsten van Okinawa

Alain Berckmans ontmoette Meester Nakamoto tijdens zijn eerste reis naar Okinawa in 2001 en wordt reeds 15 jaar door hem opgeleid. Alain is houder van 5de Dan (Shihan) van de school, en als zodanig is hij de enige westerling die de titel van ‘Meester’ mag dragen.  Hij is verantwoordelijk voor het Ryukyu Kobudo school voor heel Europa & Canada.

De school oefent met verschillende wapens in aanvulling op de 'blote hand' - technieken.

Deze wapens zijn : Bo - Sai - Nunchaku - Tomfa - Kama - Timbe - Eku - Surushin.

Sensei Nakamoto with Alain

New Year 2014

Sensei Masahiro Nakamoto and his son Sensei Mamoru Nakamoto, seminar at Bunbukan Brussels (March 25, 2013)