Op het eiland Okinawa, gelegen tussen China & Japan, ontstond de gevechtsvorm "Tode" (Chinese Hand) uit een kruisbestuiving van lokale en Chinese (Kung Fu) gevechtskunsten. Onder druk van het Japanse Keizerrijk werd "Tode" in het begin van de 20 ste eeuw omgedoopt tot "Karate" (Lege Hand). De voornaamste stijlen zijn "Shuri-Te", "Naha-Te" en "Tomari-Te"

Meester Kenwa Mabuni, geboren op Okinawa in 1889, bracht deze drie stijlen samen en ontwikkelde hieruit de Karate stijl "Shito Ryu". In 1920 trok Meester Mabuni weg uit Okinawa en vestigde hij zich in Kansai (Osaka)

Alain Berckmans begint in 1975 met Karate en behaalde een 1e Dan (zwart gordel) in een stijl verbonden aan  "Shuri Te".

Vier jaar later start hij onder leiding van Sensei Nakahashi (9de Dan) met Shito Ryu, en is nu zelf houder van een 6de Dan (Shihan) Shito Ryu.

De afgelopen vijftien jaar reisde Alain regelmatig naar Okinawa voor verdere verdieping in de Karate opleiding door Meester Nakamoto Masahiro, 10de Dan (Hanshin), een aangetrouwde afstammeling van Meester Matsumura Sokun, stichter van de "Shorin Ryu".

Alain geeft les sinds 1984 bij Bunbukan Brussel.

Bunbukan Brussel heeft tot nu toe meer dan 20 zwarte gordels in Shito Ryu-stijl gevormd en daarnaast bijgedragen aan de opleiding van zwarte gordels uit andere dojo's die zich willen verdiepen in deze meer traditionele gevechtsvormen.

 

 

Nakahashi Sensei (9e Dan) tijdens een seminar in Budo Club Berchem

 

Soke Kenei Mabuni met Alain (Osaka 1990)